SAMBAL

Sambal is de Indonesische naam voor een condiment en ingrediënt dat, traditioneel gezien, bestaat uit gemalen Spaanse pepers, in Indonesië cabe of lombok genoemd (of rawit, de zeer hete kleine pepertjes) en zout, maar er zijn allerlei varianten waarbij ook azijn, gebakken uien, gefermenteerde garnalen (trassi), vruchtensap, suiker en allerlei specerijen toegevoegd worden.

Deze soorten sambal zijn niet per definitie allemaal uit de Indonesisch keukeun.

  • Sambal ajam: sambal voor / met kip (ajam is kip)
  • Sambal badjak: gebakken, kruidige sambal
  • Sambal badjak udang: gebakken, kruidige sambal met garnalen
  • Sambal baloujak: gebakken, milde sambal met ui, knoflook, kemiri, laos, sereh, tamarinde, trassi, honing en ketjap
  • Sambal bawang: milde sambal met verse uien (bawang is ui)
  • Sambal belacan: de Maleisische variant van sambal trassi
  • Sambal brandal (of berandal): gebakken, pittige sambal
  • Sambal dapur: frisse sambal
  • Sambal djahe: milde sambal met verse gember
  • Sambal djeruk: milde, licht-zure sambal (djeruk is een citrusvrucht)
  • Sambal ebi: Sambal van gedroogde garnalen
  • Sambal gandaria
  • Sambal gledek: zéér pittige sambal
  • Sambal goreng: gebakken sambal (goreng is gebakken)
  • Sambal katjang: milde sambal, gemaakt van pinda's (katjang is pinda)
  • Sambal keluwak
  • Sambal kemiri(e): milde sambal, gemaakt van kemirie-noot
  • Sambal manis: pittige, zoete sambal (manis is zoet)
  • Sambal oelek: sambal van rode pepers, zout en (een beetje) suiker (oelek is wrijven)
  • Sambal padang: zéér milde sambal
  • Sambal pecel: sambal gemaakt van pinda's
  • Sambal pelensing
  • Sambal pepesan: sambal speciaal voor bij visgerechten
  • Sambal peteh: petehbonensambal
  • Sambal pedis: pittige sambal (pedis of pedas betekent scherp)
  • Sambal raden
  • Sambal rawit: sambal van kleine groene rawitpepertjes
  • Sambal Roa; sambal met Roa vis uit Manado
  • Sambal setan: zéér pittige sambal (setan betekent duivel)
  • Sambal soto babat
  • Sambal taotjo: milde sambal, met sojabonenpasta
  • Sambal tjampoer: sambal (met trassi-extract) en knoflook, bieslook en ui (tjampoer is gemengd)
  • Sambal tomaat: milde sambal, met verse tomaat
  • Sambal trassi(e): sambal gemaakt van garnalenpasta (ook populair in Suriname)
  • Surinaamse sambal

Maak jouw eigen website met JouwWeb